Aansprakelijkheidsverzekering

Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren bescherm je niet alleen je eigen banksaldo, maar ook die van degene die je per abuis schade toebrengt. Wij helpen bij het maken van een keuze voor de WA verzekering voor jou. Gebruik onze aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijker.

Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren bescherm je naast je eigen banksaldo, maar ook die van degene die je per abuis schade toebrengt. Wij helpen bij het maken van een keuze voor de AVP voor jou.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

De aansprakelijkheidsverzekering sluit je af om je te beschermen tegen schades waar je wettelijk aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je aandoet aan andere mensen of de goederen van personen. Denk aan de boormachine van je broer die je uit je handen laat vallen. Of je broer die struikelt over een losliggend snoer in jouw woonkamer en zijn enkel breekt. De AVP dekt bijna alle schade die jij hebt gemaakt, ook die van bijvoorbeeld je huisdieren. Met een aansprakelijkheidsverzekering binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een bedrag van 1.250.000 euro. Aansprakelijkheidsverzekering Zakelijk

Waarom een aansprakelijkheids verzekering particulieren?

Uw AVP verzekerd u tegen schade aan anderen waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

 • Een WA verzekering wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd
 • De AVP vergoed letsel schade en zaakschade
 • Met opzet veroorzaakte schade wordt niet vergoed
 • Financiële schade die niet voortvloeit uit een schade aan zaken of letselschade wordt niet vergoed
Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die schade die jij aan een ander persoon of zijn bezittingen aanbrengt. De verzekeringspolis is in de basis bij iedere verzekeringsmaatschappij dezelfde. Als u als verzekerde schade toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 gedekt per geval. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Met een aansprakelijkheidsverzekering voor burgers (AVP) dek je jouw aansprakelijkheid voor schade aan personen (letselschade) en aan goederen. Je hoeft de veroorzaakte schade niet zelf gemaakt te hebben. Een gesprongen waterleiding die waterschade heeft veroorzaakt bij de buren, is misschien schade die je niet echt zelf veroorzaakt hebt. Toch wordt de schade jou volgens de grondwet wel aangerekend. We spreken in dit geval over risicoaansprakelijkheid. Reden voor de verzekeringsmaatschappij om uit te betalen is dat jij aansprakelijk bent voor de te verhalen schade aan personen of goederen. Als dat zo is, zijn ook de schades achteraf gedekt.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

In Nederland is het afsluiten van een WA verzekering niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Vooral met kleine kinderen zit een ongeluk in een klein hoekje. De kosten voor het vergoeden van de veroorzaakte schade kan dan enorm hoog uitvallen. Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen! In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de aansprakelijkheidsverzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten. De premie die je afdraagt voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren met dekking voor het gehele gezin (ongeveer €50 per jaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe niet hoog en absoluut geen reden om zo’n polis niet aan te gaan. Daarnaast ben je als je géén aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel meer kwijt. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.  

AVP Vergelijken

Een WA verzekering vergelijken biedt dekking voor schade waar jij of jouw vrouw aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Daarnaast ben je verzekerd voor schade aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met voorbedachte rade mag zijn toegebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, betekent niet altijd dat jij de schade zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal ook aansprakelijk voor schade aangericht door je huisdier. Hiernaast ben jij verantwoordelijk voor schade die ontstaat door een gebrek aan jouw woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw huis op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je aansprakelijk voor de schade die dit heeft opgeleverd.

Wat dekt je AVP?

De WA verzekering binnen het instap pakketten heeft een prima dekking. Wanneer je voor een schade aansprakelijk bent kun je beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Maar de dekking geldt niet alleen voor jou maar ook voor je kinderen, inwonende ouders, loges, maar ook voor je huisdieren.

Wat valt er buiten mijn verzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt niet:

 • Schade die met opzet veroorzaakt is
 • Schade aan lucht-, vaar- en motorrijtuigen
 • Schade aan gehuurde of geleasede zaken
 • Schade veroorzaakt door seksueel gedrag
 • Enkel financiële schade

Gemakkelijk overstappen WA verzekering

Het klinkt moeilijk om je oude aansprakelijkheidsverzekering particulieren te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is zo geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappijverzekeraar. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Vervolgens kun je een WA verzekering via onze vergelijkingstool afsluiten.

Meer over de AVP

Filter op de volgende punten:
 • Samenstelling van je gezin
 • Geboorte datum
 • Verzekerd bedrag
 • Aanvullend: Eigen risico

  Waarom een aansprakelijkheids- verzekering particulieren?

  Een WA verzekering sluit je af om je te beschermen voor schades waar je wettelijk aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je toebrengt aan anderen of de goederen van andere mensen. Denk aan de computer van je broer die je uit je handen laat vallen. Of je collega die valt over een losliggend touw in jouw woning en zijn enkel breekt. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt niet alleen de schade die jij hebt gemaakt, ook die van bijvoorbeeld je kinderen. Met een WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een schade van €1.000.000. Heb je interesse in een aansprakelijkheidsverzekering, dan kun het beste eerst een aantal aansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar vergelijken. Dat geldt eigenlijk voor alle verzekeringen en diensten. In het geval van een aansprakelijkheidsverzekering kun je al snel geld overhouden omdat de premies gewoon ontzetten verschillen. Heb je eenmaal jouw aansprakelijkheidsverzekering gevonden en de keus gemaakt met onze vergelijkingstool, dan kun je ongestoord verder.
Scroll to top