Aansprakelijkheidsverzekering

Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren bescherm je niet alleen je eigen banksaldo, maar ook die van degene die je per abuis schade toebrengt. Wij helpen bij het maken van een keuze voor de WA verzekering voor jou. Gebruik onze aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijker.

Met een aansprakelijkheidsverzekering bescherm je niet alleen je eigen portemonnee, maar ook die van degene die je per abuis schade berokkent. Wij helpen bij het kiezen van de beste aansprakelijkheidsverzekering voor jouw situatie.

Waarom een AVP?

Een AVP ga je aan om je te beschermen tegen schades waar je wettelijk aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je toebrengt aan anderen of de goederen van anderen. Denk aan de laptop van je collega die je uit je handen laat vallen. Of je buurman die struikelt over een laaghangend snoer in jouw huis en zijn schouder breekt. De aansprakelijkheidsverzekering dekt niet alleen de schade die jij hebt veroorzaakt, ook die van bijvoorbeeld je kinderen. Met de aansprakelijkheidsverzekering binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een schadebedrag van 1 miljoen euro. Aansprakelijkheidsverzekering Verplicht

Waarom een WA verzekering?

Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen schade aan anderen waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

 • Een WA verzekering wordt ook wel WA verzekering genoemd
 • Een aansprakelijkheidsverzekering vergoed letsel schade en zaakschade
 • Met opzet veroorzaakte schade wordt niet vergoed
 • Financiële schade die niet voortvloeit uit een schade aan zaken of letselschade wordt niet vergoed
Een WA verzekering is een verzekering die schade die jouw kind(eren) aan een ander of zijn bezittingen aanbrengt. De verzekeringspolis is in beginsel bij iedere verzekeringsmaatschappij dezelfde. Als u als verzekerde schade aanbrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 vergoed per geval. Dit bedrag verschilt per verzekering.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dek je jouw aansprakelijkheid voor schade aan personen (letselschade) en aan goederen. Je hoeft de veroorzaakte schade niet zelf gemaakt te hebben. Een gesprongen waterleiding die waterschade veroorzaakte bij de buren, is wel schade die je niet echt zelf veroorzaakt hebt. Toch wordt de schade jou volgens de grondwet wel aangerekend. We noemen het in dit geval over risicoaansprakelijkheid. Reden voor de verzekeringsmaatschappij om uit te keren is dat jij aansprakelijk bent voor de te verhalen schade aan mensen of zaken. Als dat zo is, zijn ook de gevolgschades gedekt.

Is een WA verzekering verplicht?

In Nederland is het afsluiten van een WA verzekering niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Vooral met huisdieren zit een ongeluk in een klein hoekje. De kosten voor het betalen van de schade kan dan erg hoog uitvallen. Aansprakelijkheidsverzekering: niet verplicht, wel doen! In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de verzekering voor auto’s, hoort de WA verzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een WA verzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten. De kosten die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking (circa €50 per jaar voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe niet hoog en zeker geen reden om zo’n verzekeringspolos niet aan te gaan. Daarnaast ben je als je géén aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan een ander, veel duurder uit. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.  

AVP Vergelijken

Een AVP vergelijken biedt dekking voor schade waar jij of jouw vrouw aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Ook ben je verzekerd voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de schade niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, betekent niet dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld ook aansprakelijk voor schade aangebracht door je hond. Ook ben jij aansprakelijk voor schade die is voorzaakt door een gebrek aan jouw huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw woning op het hoofd van de buurman valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Wat dekt je aansprakelijkheidsverzekering?

De AVP binnen het instap pakketten heeft een ruime dekking. Wanneer je voor een schade aansprakelijk bent kun je beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering particulieren. Maar de dekking geldt niet alleen voor jou maar ook voor je kinderen, inwonende ouders, loges, maar ook voor je huisdieren.

Dekking WA verzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren dekt over het algemeen:
 • Schade waar jij aansprakelijk voor bent zoals immateriële schade bij anderen en schade aan goederen
 • Schade die per abuis toegebracht is
 • Schade aangericht door je kind
 • Schade als gevolg van een gebrek aan je huis

Gemakkelijk overstappen WA verzekering

Het klinkt ingewikkeld om je oude AVP te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is gemakkelijk geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappijverzekeraar. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Vervolgens kun je een WA verzekering via onze vergelijkingstool afsluiten.

Meer over de AVP

Filter op de volgende punten:
 • Gezinssamenstelling
 • Geboorte datum
 • Verzekerd bedrag
 • Aanvullend: Eigen risico

  Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

  De AVP sluit je af om je te beschermen tegen schades waar je wettelijk aansprakelijk voor bent. Dit zijn schades die je aandoet aan andere mensen of de spullen van andere mensen. Denk aan de laptop van je broer die je uit je handen laat vallen. Of je buurman die valt over een losliggend touw in jouw woonkamer en zijn arm breekt. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren dekt bijna alle schade die jij hebt veroorzaakt, ook die van bijvoorbeeld je logés. Met een WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een schadebedrag van 1.250.000 euro. Heb je interesse in een aansprakelijkheidsverzekering, dan kun het beste eerst een aantal aansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar vergelijken. Dat geldt eigenlijk voor alle verzekeringen en diensten. In het geval van een aansprakelijkheidsverzekering kun je al snel geld overhouden omdat de premies gewoon ontzetten verschillen. Heb je eenmaal jouw aansprakelijkheidsverzekering gevonden en de keus gemaakt met onze vergelijkingstool, dan kun je ongestoord verder.
Scroll to top